Kök och servering
Till Restaurang Rinman kommer det gäster som du tillsammans med dina klasskompisar lagar trerätters luncher och middagar till. Du kastas in i hetluften redan första terminen och du får lära dig matlagningens grunder.
Laga mat efter recept, skapa egna rätter och driva eget företag blir din vardag. Du möter engagerade lärare som noga följer trenderna i branschen och du får utöver det praktiska arbetet i restaurangen också 15 veckors praktik på någon restaurang i Sverige eller utomlands. Du läser och praktiserar näringslära, du gör studiebesök hos lokala livsmedelsproducenter och du får lära dig samspelet mellan mat och dryck.
För dig som
Gillar att möta människor, är kreativ och intresserad av mat.
Exempel på kurser du läser
Matlagning, Livsmedelskunskap, Barteknik, Drycker, Servering, Mat och dryck i kombination.
Det här kan du jobba med
Kock i restaurang, butik eller storkök, servitör, servitris, matinformatör eller egen företagare.
Gymnasiegemensamt | Poäng |
---|---|
Engelska, nivå 1 | 100 |
Engelska, nivå 2 | 100 |
Historia, nivå 1a1 | 50 |
Idrott och hälsa, nivå 1 | 100 |
Matematik, nivå 1 | 100 |
Naturkunskap, nivå 1a1 | 50 |
Religionskunskap, nivå 1 | 50 |
Samhällskunskap, nivå 1a1 | 50 |
Svenska / Svenska som andraspråk, nivå 1 | 100 |
Svenska / Svenska som andraspråk, nivå 2 | 100 |
Svenska / Svenska som andraspråk, nivå 3 | 100 |
Programgemensamt | Poäng |
---|---|
Livsmedels- och näringskunskap, nivå 1 | 100 |
Måltid och bransch, nivå 1 | 200 |
Måltid och bransch, nivå 2 | 100 |
Inriktning | Poäng |
---|---|
Mat och dryck i kombination, nivå 1 | 100 |
Matlagning, nivå 1 | 100 |
Servering, nivå 1 | 100 |
Programfördjupning | Poäng |
---|---|
Barteknik och ansvarsfull alkoholhantering, nivå 1 | 100 |
Matlagning, nivå 2 | 100 |
Matlagning, nivå 3 | 200 |
Matlagning, nivå 4 | 200 |
Servering, nivå 2 | 100 |
Mat och dryck i kombination, nivå 2 | 100 |
Ej bestämt programfördjupning | 100 |
Individuellt val och gymnasiearbete* | Poäng |
---|---|
Individuellt val | 200 |
Gymnasiearbete | 100 |
* Med reservation för ändring