Bageri och konditori
För dig som är kreativ, har fantasi och gillar utmaningar. Du behöver också kunna ta egna initiativ och ta för dig. En stor del av utbildningen gör du som lärling.
Öppnar dina söta sinnen
Kreativitet, nyfikenhet, skaparlust och fantasi genomsyrar inriktningen bageri och konditori. Här lär du dig att skapa allt från matbröd och kaffebröd till tryfflar, tårtor, choklad och konfektyr. Det här är inriktningen är för dig som tar initiativ och är framåt. Du har möjlighet att delta i tävlingar och event och gör studiebesök hos lokala livsmedelsproducenter.
Två dagar i veckan är du lärling vid något företag inom konditori eller bageri, vilket öppnar dörrar till yrkeslivet. Efter utbildningen är du redo för yrkeslivet, eller så kanske du redan har fått jobb? Inriktningen ger dig också grunderna för att starta ett eget kafé eller konditori.
Exempel på kurser du läser
Bageri, Konditori, Choklad och konfektyr.
Det här kan du jobba med
Bagare, konditor, egen företagare inom exempelvis kafénäringen.
Gymnasiegemensamt | Poäng |
---|---|
Engelska, nivå 1 | 100 |
Engelska, nivå 2 | 100 |
Historia, nivå 1a1 | 50 |
Idrott och hälsa, nivå 1 | 100 |
Matematik, nivå 1 | 100 |
Naturkunskap, nivå 1a1 | 50 |
Religionskunskap, nivå 1 | 50 |
Samhällskunskap, nivå 1a1 | 50 |
Svenska / Svenska som andraspråk, nivå 1 | 100 |
Svenska / Svenska som andraspråk, nivå 2 | 100 |
Svenska / Svenska som andraspråk, nivå 3 | 100 |
Programgemensamt | Poäng |
---|---|
Livsmedels- och näringskunskap, nivå 1 | 100 |
Måltid och bransch, nivå 1 | 200 |
Måltid och bransch, nivå 2 | 100 |
Inriktning | Poäng |
---|---|
Bageri, nivå 1 | 100 |
Choklad och konfektyr, nivå 1 | 100 |
Konditori, nivå 1 | 100 |
Programfördjupning | Poäng |
---|---|
Brödbaserade caféluncher, nivå 1 | 100 |
Bageri, nivå 2 | 200 |
Bageri, nivå 3 | 200 |
Konditori, nivå 2 | 200 |
Konditori, nivå 3 | 200 |
Individuellt val och gymnasiearbete* | Poäng |
---|---|
Individuellt val | 200 |
Gymnasiearbete | 100 |
* Med reservation för ändring